Piese de finisaj

Piesele de finisaj pentru acoperisuri sunt concepute functional si estetic. Astfel, un sistem de invelitori din tigla metalica mai contine si piese de finisaj si accesorii precum: coame, dolii, pazii, frontoane, diferite elemente de imbinare, toate acestea fiind realizate din acelasi material ca si tigla metalica. Etanseizarea si o parte din ventilatie se realizeaza cu ajutorul profilelor de etansare tip coama, streasina sau dolia confectionate din polietilena expandata de inalta densitate, rezistenta la variatii mari de temperatura precum si la diferite atacuri din mediul extern (poluare, ultraviolete, insecte, pasari etc.)
Va prezentam piesele de finisaj ce fac un acoperis estetic si functional

Element de rupere panta

Elementele de rupere se aplica in cazul in care acoperisul are intre doua ape consecutive unghiuri diferite. Ele fac legatura intre acestea impiedicand infiltratiile de apa, putand fi interioare sau exterioare.

Sort Streasina - Viking Profil

Este un element care imbraca partea de chenar din lemn a sarpantei si are rolul principal de a lega si de a crea o structura de rezistenta intre tigla metalica si sistemul de jgheaburi, prin carlige.

Coama Dreapta

Coama reprezinta elementul de legatura dintre doua ape si este plasat de regula in linie dreapta la cea mai inalta cota a acoperisului. Exista doua tipuri de coama: dreapta si semirotunda. Ca si executie coama dreapta difera de coama semirotunda prin faptul ca aceasta este realizata ca doua sorturi de streasina unite printr-un element de legatura la un unghi de 90 grade in ambele parti. In cazul in care unghiul intre cele doua ape este foarte ascutit se recomanda folosirea coamei drepte.

Coama Semirotunda

Coama reprezinta elementul de legatura dintre doua ape si este plasat de regula in linie dreapta la cea mai inalta cota a acoperisului. Exista doua tipuri de coama: dreapta si semirotunda. Pentru un acoperis ce necesita o ventilatie mare in coama si care are un anumit tip de panta, nu foarte accentuat, se recomanda folosirea coamei semirotunde.

Bordura Fronton

Este un paravant si se monteaza pe suport din lemn in partea laterala a acoperisului si are rolul de a proteja structura, de vant si ploaie.

Dolie

Este un element de legatura intre doua unghiuri de sarpanta (ruperi de sarpanta sub forma de unghiuri interne).

Opritor de zapada

Rolul opritoarelor de zapada este de a opri alunecarea zapezii in caz de dezghet spre jgheab, totodata fiind un element de protectie impotriva caderii in exterior a zapezii si sloiurilor de gheata.

Bordura Speciala

Este un element realizat din tabla plana ce apare ca solutie de izolatie si legatura pentru acoperisuri cu forme foarte complexe, se realizeaza la comanda in functie de solutia si configuratia aleasa.

Coltar exterior - interior

Coltarele sunt elemente de izolatie in unghi realizate din tabla plana.

Racord Calcan/ Bordura Calcan

Se recomanda in cazul in care acoperisul existent intalneste in vecinatate o suprafata perpendiculara a unei case existente situatie in care tabla tip tigla metalica trebuie sa formeze o inchidere perimetrala cu peretele respectiv numit CALCAN. Ca atare, in functie de unghiul apei in raport cu calcanul, se realizeaza izolatii din tabla plana numite racorduri sau borduri. Pentru a se evita scurgerile si infiltratiile dinspre zid spre interiorul cutei tiglei metalice.

Semicoama

Semicoama indeplineste aceleasi functii ca si coama, insa se foloseste de obicei pentru proiecte la scara mai mica, unde din considerente estetice se aplica semicoama.